WhatsApp com a medi de prova

L’ús dels WhatsApp en l’àmbit del treball cada vegada és més freqüent. Aquest sistema ens permet comunicar-nos amb agilitat i rapidesa, així com fer arribar el nostre missatge a vàries persones a la vegada. A través d’aquest canal de comunicació intentem optimitzar el temps i guanyar en eficiència.

S’està convertint en una pràctica habitual convocar reunions a través del WhastsApp, donar instruccions, comunicar canvis d’última hora, novetats, justificants, avisos… o fins tot enviar les nòmines o comunicats de baixa mèdica per incapacitat temporal.

En determinades ocasions, són els propis treballadors que formen grups de WhastsApp, on es barregen converses de caràcter professional i personal.

Quan ens trobem en un conflicte laboral, sovint el contingut d’aquests missatges són essencials per acreditar la nostra versió dels fets. No obstant, els missatges de WhatsApp són fàcilment manipulables (es poden editar i esborrar) i en conseqüència no són del tot fiables. Així doncs, quin valor donen els Tribunals als missatges de WhatsApp com a element de prova?

Actualment, els Tribunals obren la porta a acceptar el contingut dels missatges de WhatsApp com a prova. Ara bé, per evitar que l’altra part els impugni o es posi en dubte la seva validesa, els tribunals consideren que caldria:

a) Aportar el dispositiu mòbil davant del Secretari Judicial per tal que certifiqui en acta el contingut de les converses.

b) Aportar acta notarial que doni fe del contingut de les converses.

c) Aportar un informe pericial.

En tot cas, hem de posar de manifest que els tribunals valoren la prova en el seu conjunt. Per tant, no tan sols es tindrà en compte el contingut dels mitjans del WhatsApp sinó la resta de proves practicades en el judici, com les declaracions dels testimonis, la documentació aportada… Per tant, considerem que cal ser prudents a l’hora d’utilitzar el WhatsApp i intentar fernos valer, al marge dels missatges, d’altres mitjans de prova que ens recolzin

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*