DRET A LA DESCONEXIÓ

A partir del dia 1 de gener de 2017, aquells que hagin estat o seran pares, per naixement o adopció, podran sol·licitar un permís de paternitat fins a 4 setmanes. L’esperada ampliació del premis de paternitat suposa una mesura més per fomentar la conciliació de la vida familiar i laboral.

Cada vegada som més conscients de la necessitat de mesures que ens permetin compaginar el treball amb la família de forma efectiva. Queda molt camí per fer en termes d’igualtat, però cada pas és important, i la consciència social és fonamental per portar-la a terme.

Ara bé, no oblidem que vivim a l’era digital, i moltes vegades, malgrat estiguem gaudint d’un permís de paternitat, d’una reducció de jornada, de cap de setmana, vacances o simplement hem acabat la nostra jornada laboral, rebem correus, missatges o trucades de feina.

Més d’un es veurà identificat amb aquest situació, i recordarà la trucada que el va interrompre quan jugava amb els seus fills, estava comprant, sopant amb els amics o, perquè no, solucionant un problema familiar important.

La majoria de treballadors reconeix que respon a aquestes trucades, mira els correus electrònics i els contesta per por de perdre una informació important o desatendre les seves obligacions, tot i que moltes vegades reconeix que l’assumpte es podria resoldre al dia següent. Potser només es tracta d’una trucada de pocs minuts o d’un missatge concret, però tot plegat pot comportar haver de fer memòria d’un assumpte, posar-se a preparar una feina per al dia següent, haver de modificar l’agenda, fer altres trucades, revisar documentació que ens han enviat…

No hi ha dubte que aquesta situació implica una invasió en la nostra vida privada, pertorba el descans merescut, i incrementa el risc d’estrès i angoixa del treballador.

França ha estat pionera en regular aquest tema i, amb la nova reforma laboral que ha regulat aquest tema, obliga, a partir del dia 1 de gener de 2017, a les empreses de més de 50 treballadors, a seure a negociar amb el comitè d’empresa les pautes per garantir el dret a la desconnexió i millorar així, la qualitat de vida dels treballadors. En cas que no s’arribi a cap acord, serà l’empresa qui estarà obligada a confeccionar un document on s’expressi clarament les mesures que adoptaran per garantir aquest dret.

De moment, en el nostre ordenament jurídic, no tenim cap norma específica que reguli el dret a la desconnexió, però podem utilitzar les eines de les que disposem per reivindicar-ho i començar a treballar-hi, com per exemple la llei de protecció de riscos. Animem doncs, els nostres delegats i comitès d’empresa a tenir-ho en compte.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*